In de Tweede Wereldoorlog in Azië spelen de Molukken en Papua een cruciale rol, zowel bij de Japanners als bij de geallieerden. De Japanners hopen door de verovering van het gebied in 1942 een geallieerde opmars vanuit Australië tegen te kunnen gaan. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur wil de Noord-Molukken en Papua juist gebruiken als springplank naar de herovering van de Filipijnen – slechts 650 kilometer verderop.

Waar het overgrote deel van Nederlands-Indië nog tot 15 augustus 1945 moet wachten op het einde van de oorlog, zijn delen van de Molukken en van Papua al in 1944 bevrijd. Dat op de Molukken en Papua harde strijd is geleverd, valt op te maken uit de grote en diverse hoeveelheid oorlogserfgoed die nog in het gebied aanwezig is. MalukuPapua 1942-1945 brengt deze historische plaatsen, mensen, objecten en monumenten uit de Tweede Wereldoorlog in de Molukken en Papua in kaart.  

Juist vanwege die cruciale rol van Papua en de Molukken in de Tweede Wereldoorlog, is het vreemd dat het oorlogserfgoed uit deze twee gebieden in Nederland zwaar ondervertegenwoordigd is. Met dit project wil het team van MalukuPapua 1942-1945 dan ook bijdragen aan een meer inclusief en meerstemmig gemeenschappelijk erfgoed van de oorlog.