Aerts, Joannes

Bisschop Arnold Johannes Hubert Aerts (Swolgen 3 januari 1880 - Langgoer 30 juli 1942) verkiest na de capitulatie van Nederlands-Indië bij zijn congregatie te blijven. Andere missionarissen volgen hem hierin. Na de bezetting van Kei en Tanimbar verzamelen de Japanse soldaten alle geestelijken op het missieterrein in Langgur. De bisschop en zijn missionarissen worden geblinddoekt meegevoerd naar het strand waar zij worden doodgeschoten.

Ayal, Coosje

Costavina (Coosje) Ayal neemt op Manokwari als zestienjarige deel aan de guerrillaverzetsgroep Kokkelink tegen de Japanse bezetter. Voor haar werk ontvangt zij op 31 januari 1946 uit handen van koningin Wilhelmina het Nederlands Kruis van Verdienste. Daarnaast wordt zij onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis, het Ereteken Orde & Vrede, het Mobilisatiekruis, het Draaginsigne Gewonden en het Draaginsigne Veteranen.

Crowe, Russel

De Australische filmacteur Russel Crowe debuteert in de film Blood Oath (1990), ook wel bekend als Prisoners of the Sun. De film speelt zich af tijdens en direct na de oorlog op Ambon. Centraal staat de ontdekking van een massagraf met Australische krijgsgevangenen op Ambon. Crowe speelt Lieutenant Jack Corbett.

de Fretes, Matthijs

Matthijs de Fretes (Mahia, 17-10-1888 - Ambon, 01-07-1943) dient lange tijd als KNIL-soldaat in Aceh. In 1936 keert hij als gepensioneerd sergeant marechaussee terug naar Mahia op het eiland Ambon. Bij het uitbreken van de oorlog is hij hoofd van de Landwacht. Hij helpt mee bij het organiseren van het verzet tegen Japan en wordt daarom op 1 juli 1943 onthoofd door het Japanse leger.

de Kock, Piet

Petrus Pieter de Kock (geboren Ambon 1918) was als KNIL militair bij aanvang van de oorlog gestationeerd in Manokwari. Onder commando van kapitein Geerooms Willemz trok de eenheid zich na de invasie terug in het oerwoud om van daaruit de strijd tegen de Japanners als guerilla voort te zetten.

Dominggas

Dominggas (1928-) is als zestienjarige door Japanse militairen tijdens een strafexpeditie in het dorp Emplawas op het eiland Babar meegenomen. Bijna een jaar wordt zij tot prostitutie gedwongen.

Doolan, William Thomas

William Thomas Doolan tekent (Werribee-Australia, 15-01-1913 – Ambon-stad, 01-02-1942) in 1940 op 27-jarige leeftijd voor het Australische leger en komt terecht bij het 2/21ste Infanterie Bataljon (Gull Force). Op 1 februari neemt hij vrijwillig de taak op zich om in Kudamati de terugtocht van zijn kameraden te dekken; daarbij komt hij om het leven.

Eichelberger, Robert L.

Robert Lawrence Eichelberger voert tijdens de Tweede Wereldoorlog als commandant het bevel over het Achtste Leger van de Verenigde Staten in de Zuidwestelijke Pacific en is betrokken bij de herovering van de Noordkust van West Nieuw Guinea in 1944.

Eso, Muhlis

De heer Muhlis Eso heeft jaren materiaal uit WO2 in zijn omgeving verzameld en heeft nu een aantal kamers in zijn huis ingericht als particulier museum.