de Kock, Piet

Petrus Pieter de Kock (geboren Ambon 1918) was als KNIL militair bij aanvang van de oorlog gestationeerd in Manokwari. Onder commando van kapitein Geerooms Willemz trok de eenheid zich na de invasie terug in het oerwoud om van daaruit de strijd tegen de Japanners als guerilla voort te zetten.

Petrus Pieter de Kock (geboren Ambon 1918) was als KNIL militair bij aanvang van de oorlog gestationeerd in Manokwari. Onder commando van kapitein Geerooms Willemz trok de eenheid zich na de invasie terug in het oerwoud om van daaruit de strijd tegen de Japanners als guerilla voort te zetten. Hoewel van de 66 man een groot deel gevangen genomen werd of sneuvelde, waren er rond augustus 1945 nog 14 over.

Na de bevrijding van Manokwari trad De Kock toe tot het Papoea bataljon. Hij voerde het commando over een groep van 15o man, opererend vanuit Sarmi. Als zodanig was hij in oktober 1945 – twee maanden na de capitulatie van Japan – betrokken bij de overgave van de Japanse troepen in Sarmi. In 1946 stapte De Kock over naar het binnenlands bestuur, waar hij tot 1962 bij betrokken zou blijven.

 

de Kock, Piet

Petrus Pieter de Kock

Ayal, Coosje

Costavina (Coosje) Ayal

  12 april 1942

Vogelkop

Bekijk bronnen/afbeeldingen

de Kock, Piet