Eichelberger, Robert L.

Robert Lawrence Eichelberger voert tijdens de Tweede Wereldoorlog als commandant het bevel over het Achtste Leger van de Verenigde Staten in de Zuidwestelijke Pacific en is betrokken bij de herovering van de Noordkust van West Nieuw Guinea in 1944.

Robert Lawrence Eichelberger (9 maart 1886-26 september 1961) voert als commandant tijdens de Tweede Wereldoorlog het bevel over het Achtste Leger van de Verenigde Staten in de Zuidwestelijke Pacific.

Eichelberger studeert in 1909 af aan de Militaire Academie van de Verenigde Staten in West Point, dient in Panama en aan de Mexicaanse grens voordat hij in 1918 bij de American Expeditionary Force Siberia komt. Hij ontvangt het Distinguished Service Cross voor herhaalde daden van moed in Siberië. Na de oorlog stapt hij over naar het Corps van de Adjudant-generaal. Hij studeert aan het Command and General Staff College en het Army War College, en is hoofd van de Generale Staf van het War Department, waar hij werkt voor de chef-staf van het Amerikaanse leger, generaal Douglas MacArthur.

In 1940 wordt Eichelberger de hoofdinspecteur van de Amerikaanse militaire academie in West Point. Hij voert een aantal hervormingen door, waarbij activiteiten zoals paardrijden en close-orderoefeningen worden teruggeschroefd en door moderne gevechtstraining wordt vervangen, waarbij cadetten deelnemen aan militaire oefeningen naast eenheden van de Nationale Garde. Hij verwerft Stewart Field als trainingsfaciliteit, waardoor cadetten de kans krijgen om zich als piloot te kwalificeren terwijl ze nog op West Point zijn. Hij wordt in maart 1942 commandant van de 77th Infantry Division en in juni van het I Corps.

In augustus 1942 wordt Eichelberger abrupt naar het zuidwesten van de Stille Oceaan gestuurd, waar hij de Amerikaanse en Australische troepen leidt in de bloedige Slag om Buna-Gona. In 1944 behaalt hij belangrijke overwinningen bij Hollandia en de Slag om Biak. Als bevelvoerend generaal van het nieuw gevormde Achtste Leger leidt Eichelberger de invasie van de Zuidelijke Filippijnen door de eilanden Mindoro, Marinduque, Panay, Negros, Cebu en Bohol op de Japanners te veroveren. Rond juli 1945 hebben zijn troepen de Japanners op Mindanao verslagen. In augustus 1945 begint het Achtste Leger van Eichelberger aan een driejarige stint als onderdeel van de bezetting van Japan. Eichelberger trekt zich eind 1948 terug uit het leger.

 22 april 1944

Jayapura, Geelvinkbaai en Noordkust

Bekijk bronnen/afbeeldingen

 

Eichelberger, Robert L.