Muhammad Jabir Syah, Iskandar

Sultan Muhammad Jabir Syah is van 1929 tot 1975 de 47e heerser van Ternate. Wanneer in 1944 de geallieerden geleidelijk aan delen van Oost-Indonesië bevrijden, leggen zij vanuit hun nieuwe hoofdkwartier in Morotai contact met de sultan. De geallieerden zetten een ontsnappingsactie op touw voor de sultan en zijn gezin.

Sultan Muhammad Jabir Syah (4 maart 1902 – 4 juli 1975) is van 1929 tot 1979 de 47e heerser van Ternate. Hij is de laatste sultan met uitvoerende macht, want met de Indonesische onafhankelijkheid verdwijnen alle oude instituties.

Na de capitulatie in 1942 breken ook in Ternate moeilijke tijden aan. In 1944 beginnen de geallieerden geleidelijk aan delen van Oost-Indonesië te bevrijden. Vanuit hun nieuwe hoofdkwartier in Morotai leggen zij contact met de sultan. De sultan en zijn gezin worden met een motorboot opgepikt op het eiland Hiri dat een minimale Japanse bezetting heeft. De speciale Australische eenheid  Z force voert deze ontsnappingsactie – bekend onder de naam Operatie Opossum – uit. De familie wordt vanaf Morotai naar Australië gevlogen waar zij in ballingschap verblijft in Queensland.

De sultan keert in augustus 1945 terug naar Ternate met de officiële rang van luitenant-kolonel in het KNIL. Lokale leden van het verzet tegen de Japanners worden ingelijfd in het KNIL en vormen zo een persoonlijk regiment. De Sultan wordt bovendien aangesteld als resident van de Noord-Molukken.

Na de onafhankelijkheid in 1949 vormt de nationale regering de Noord-Molukken om tot een provincie. Hoewel de sultan zich in de overgangsjaren een succesvolle politieke speler heeft getoond, zijn er verdenkingen dat hij het gebied wil afscheiden. Hij wordt na zijn arrestatie vrijgesproken, maar keert de daaropvolgende jaren, op een enkele uitzondering na, niet meer terug naar Ternate. Zijn pogingen om de oude adat te herstellen blijven zonder succes en na zijn dood in 1975 komt het sultanaat tot een eind.

9 april 1945

Noord Molukken
Bekijk bronnen/afbeeldingen

 

Muhammad Jabir Syah, Iskandar