Hollandia vormde de enige haven tussen Wewak (PNG) in het oosten en de Geelvinkbaai (Biak, Manokwari) in het westen. Het was dan ook voor zowel de Japanners in 1942 als de geallieerden in 1944 een belangrijk strategisch punt, zowel voor de bevoorrading van hun troepen als de bescherming van de voortgaande invasie vanuit de lucht.

In het voorjaar van 1944 besloten de geallieerden Hollandia te benutten als springplank voor hun aanval op Filipijnen.  Onder de codenaam Operation Reckless begonnen zij met luchtaanvallen op Palau en de Carolines, alsook op vliegvelden langs de kust van Nieuw Guinea van Wewak tot aan de Vogelkop en Biak. Tussen 30 maart en 3 april wisten de geallieerden bij vliegvelden rond Hollandia en bij Sentani ruim 100 Japanse vliegtuigen te vernietigen (zie foto).

Vernietigde vliegtuigen op Japanse vliegvelden bij Hollandia

Tussen 16 en 18 april verliet een amfibische landingsvloot Finchhafen en Goodenough Island om in de vroege ochtend van 22 april bij Hollandia (Humboldt Baai) en Tanamerah Baai (40 km verderop) hun landing uit te voeren. Met een ruime overmacht ondervonden de geallieerden weinig weerstand van de slecht voorbereide Japanse troepen. Vanaf beide bruggehoofden trokken de troepen landinwaarts om de vliegvelden onbeschadigd te veroveren. Op 26 april ontmoetten beide invasielegers elkaar bij het Sentani meer en veroverden de vliegvelden aldaar.

Robert L. Eichelberger, Nicolaas Jouwe

> Jayapura, Geelvinkbaai en Noordwestkust


 

Slag om Hollandia