
Bisschop Arnold Johannes Hubert Aerts (Swolgen 3 januari 1880 - Langgoer 30 juli 1942) verkiest na de capitulatie van Nederlands-Indië bij zijn congregatie te blijven. Andere missionarissen volgen hem hierin. Na de bezetting van Kei en Tanimbar verzamelen de Japanse soldaten alle geestelijken op het missieterrein in Langgur. De bisschop en zijn missionarissen worden geblinddoekt meegevoerd naar het strand waar zij worden doodgeschoten.

Costavina (Coosje) Ayal neemt op Manokwari als zestienjarige deel aan de guerrillaverzetsgroep Kokkelink tegen de Japanse bezetter. Voor haar werk ontvangt zij op 31 januari 1946 uit handen van koningin Wilhelmina het Nederlands Kruis van Verdienste. Daarnaast wordt zij onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis, het Ereteken Orde & Vrede, het Mobilisatiekruis, het Draaginsigne Gewonden en het Draaginsigne Veteranen.

De Australische filmacteur Russel Crowe debuteert in de film Blood Oath (1990), ook wel bekend als Prisoners of the Sun. De film speelt zich af tijdens en direct na de oorlog op Ambon. Centraal staat de ontdekking van een massagraf met Australische krijgsgevangenen op Ambon. Crowe speelt Lieutenant Jack Corbett.

Matthijs de Fretes (Mahia, 17-10-1888 - Ambon, 01-07-1943) dient lange tijd als KNIL-soldaat in Aceh. In 1936 keert hij als gepensioneerd sergeant marechaussee terug naar Mahia op het eiland Ambon. Bij het uitbreken van de oorlog is hij hoofd van de Landwacht. Hij helpt mee bij het organiseren van het verzet tegen Japan en wordt daarom op 1 juli 1943 onthoofd door het Japanse leger.

William Thomas Doolan tekent (Werribee-Australia, 15-01-1913 – Ambon-stad, 01-02-1942) in 1940 op 27-jarige leeftijd voor het Australische leger en komt terecht bij het 2/21ste Infanterie Bataljon (Gull Force). Op 1 februari neemt hij vrijwillig de taak op zich om in Kudamati de terugtocht van zijn kameraden te dekken; daarbij komt hij om het leven.