MacArthur, Douglas

Generaal Douglas MacArthur (Little Rock, 26 januari 1880 - Washington D.C., 5 april 1964) wordt in 1941 door president Roosevelt benoemd tot commandant van de United States Army Forces in the Far East.

Douglas MacArthur (Little Rock, 26 januari 1880 – Washington D.C., 5 april 1964) was een Amerikaans generaal. Hij werd in 1941 door president Roosevelt benoemd  als commandant van de United States Army Forces in the Far East.

Toen op 7 december 1941 met de aanval op Pearl Harbor de oorlog met Japan uitbrak was de opbouw van het Amerikaanse leger in de Pacific verre van compleet. Dezelfde dag (8 december lokale tijd) vielen toestellen van Japanse vliegdekschepen Amerikaanse luchtmachtbases op de Filipijnen aan. De verrassing was totaal en de helft van de aanwezige vliegtuigen werd vernietigd, de meeste op de grond. Dezelfde dag begonnen landingsaanvallen op Filipijns grondgebied. Op 22 december begon de hoofdinvasie en in de loop van de volgende zes maanden werden de Filipijnen door Japan veroverd. Op 17 maart 1942 ontvluchtte MacArthur, op bevel van Washington, de Filipijnen naar Australië. Op 6 mei capituleerde generaal Jonathan M. Wainwright.

Op 18 april 1942 kreeg MacArthur het opperbevel over de geallieerde strijdkrachten in de zuidwestelijke Stille Oceaan. Na langdurige en zware gevechten op Nieuw-Guinea en de omringende eilanden konden pas in oktober 1944 de eerste troepen landen op Leyte. Ofschoon MacArthur op 5 juli verklaarde dat de Filipijnen bevrijd waren, vochten Japanse eenheden daar door tot de overgave van Japan op 2 september 1945.

22 april 1944
Robert L. Eichelberger
Jayapura, Geelvinkbaai en noordkust Papua, Noord Molukken
Bekijk bronnen/afbeeldingen

MacArthur, Douglas